Contractele de muncă pot fi semnate și electronic. Ce se schimbă pentru angajații încadrați cu telemuncă

Contractele de muncă pot fi semnate și electronic. Ce se schimbă pentru angajații încadrați cu telemuncă
Spanai testează programului de lucru al angajatilor/ Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/04/2021, 19:24
Actualizat: 28/04/2021, 19:33

În contextul schimbărilor aduse de pandemia de COVID-19 pe piața muncii,Guvernul a adoptat miercuri, prin ordonanță de urgență, posibilitatea folosirii semnăturii electonice la încheierea contractelor de muncă sau a altor documente în relația dintre angajat și angajator sau ale angajatorului cu instituțiile statului. Numărul contractelor cu clauză de telemuncă a crescut de aproape opt ori în martie 2021, față de luna similară a anului trecut.

Ordonanța de urgență adoptată miercuri vizează digitalizarea raporturilor de muncă, prin introducerea posibilității ca semnătura electronică să avansată sau calificată să fie folosită la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă, a transmis Ministerul Muncii.

Aproape 12.000 de noi contracte de telemuncă în primul trimestru din 2021

Decizia Executivului sprijină astfel flexibilizarea şi adaptarea relațiilor de muncă la schimbările aduse pe piața muncii odată cu apariția pandemiei de COVID – 19. Potrivit informării Ministerului Muncii, numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut de aproape opt ori în ultimul an. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300.

„Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Numărul salariaților activi, la 31 martie 2021, era de 5.598.785, conform datelor Inspecției Muncii. Numărul este cu 31.357 mai mare decât cel înregistrat în ultima zi a anului trecut, respectiv de 5.567.428. La finalul anului 2020 numărul total de contracte individuale de muncă active, extrase din baza de date centralizată a Inspecţiei Muncii privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, era de 6.461.266.

Ce obligații are angajatul cu contract de telemuncă

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern reformulează definiția telemuncii și elimină sintagma „cel puțin o zi pe lună” în contextul în care această formă de organizare a muncii se desfășoară în mod regulat în prezent.

Potrivit actului normativ adoptat, salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității. Angajatorul poate verifica activitatea angajatului prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

Ordonanța de urgență mai prevede că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată, care garantează existența semnăturii la un anumit moment, și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

În plus, angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată și în raporturile pe care le are cu instituțiile publice, la întocmirea înscrisurilor sau documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

Actul normativ prevede obligația ca toate documentele încheiate prin utilizarea semnăturii electronice să fie arhivate de angajator și vor fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin...
Breaking news despre Florin Piersic!
„Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea” Detalii înfiorătoare ale martorilor accidentului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cele mai comune probleme la o cutie de viteze automată?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Interzis în toată România. Legea este în vigoare din 2008
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Nina Dobrev a suferit un accident. Primul mesaj transmis de actriță de pe patul de...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
×